به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «
جهانبین نیوز»، بلداجی در فاصله 35 کیلومتری جنوب غربی بروجن در چهارمحال و بختیاری قرار گرفته و بهعنوان پایتخت گز ایران نامی پرآوازه دارد.
بنابر اطلاعات موجود اولین کارگاه تولیدی گز در این شهر در سال 1352 تاسیس و با ورود اهالی بلداجی به این عرصه از شهرت، مرغوبیت و کیفیت بالایی برخوردار شد، بهطوری که امروز اقتصاد آن بر پایه این شیرینی بنا شده است، در سال ۱۳۹۷، گز بلداجی به ثبت جهانی رسید که باعث افزایش تولید و صادرات این محصول شد.
راز کیفیت گز بلداجی استفاده از گزانگبین کوهی است که به وفور در کوهستان کلار یافت میشود، همچنین استفاده از عسل کوهی به جای شکر، یکی دیگر از عوامل تولید گز با کیفیت در این منطقه است.
علاوهبر این در گز انوع مغزها شامل پسته، بادام و... استفاده میشود، اما در سالهای گذشته به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه شاهد افزایش قیمت این شیرینی هستیم که منجر به کاهش تقاضا شده و تولیدکنندگان را با مشکل مواجه کرده است.
نبود مواد اولیه با کیفیت و کاهش کیفیت گز تولیدی
احمد طهماسبی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «
جهانبین نیوز»، اظهار کرد: فعالیت در عرصه تولید گز را از سال 1354 یعنی زمانی که بلداجی یک روستا با امکانات بسیار محدود بود، آغاز کردم.
وی تصریح کرد: گزی که در بلداجی تولید میشود کیفیت بسیار بالایی دارد و با تلاش مردم این شهر نام این گز در کشور و خارج از کشور مطرح شد.
این تولیدکننده گز افزود: متاسفانه مثل قبل مواد اولیه باکیفیت در اختیار تولیدکنندگان قرار نمیگیرد و همین امر منجر به پایین آمدن کیفیت تولیدات شده است.
طهماسبی اذعان داشت: در گذشته از گزانگبینی که در کوهها میرویید برای تولید گز استفاده میشد، اما امروزه این گیاه کاهش یافته و کاهش این ماده اولیه مهم در تولید گز، کیفیت این شیرینی محبوب را کاهش داده است.
فعالیت با 25 درصد ظرفیت
وی خاطرنشان کرد: مشکلات اقتصادی نیز بازار کارمان را کساد کرده است، چون قیمت مواد اولیه و به تبع گز افزایش یافته و مردم توان خرید ندارند و از همینرو در حال حاضر کارخانه ما با 25 درصد ظرفیت در حال کار است.
این تولیدکننده گز یادآور شد: در گذشته افراد بسیاری در کارگاه مشغول به کار بودند اما حالا فقط 18 نفر کارگر فعال هستند و متاسفانه با توجه به شرایط موجود، پرداخت حقوق همین تعداد نیز برایمان سخت است.
طهماسبی با اشاره به اینکه گز تولیدی در این کارگاه به اصفهان، شیراز و تهران ارسال میشود، عنوان داشت: علاوهبراین صادرات به کشورهای حوزه خلیجفارس، کانادا و آلمان نیز داریم.
وی با بیان اینکه گز سلطان شیرینیها است، ادامه داد: برخی کیفیت گز را به مغز استفاده شده در آن میدانند، اما کیفیت گز مربوط به انگبین مورد استفاده است.

دولت حمایتی از تولیدکنندگان گز ندارد
این تولیدکننده گز افزود: علاوهبر انگبین گون از انگبین بلوط (گز علفی)، هم میتوان استفاده کرد، اما این ماده را فقط بلوطهای کردستان، سقز و بانه تولید میکنند، ترنجبین ماده دیگری است که از خارشتر در اطراف مشهد به دست میآید، عسل زنبور نیز نوعی انگبین تصفیهشده است که در گز مورد استفاده قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه دولت حمایتی از تولیدکنندگان گز نداشته تاکید کرد: ما تلاش کردیم خودمان نیازهایمان را برطرف و مشکلاتمان را حل کنیم.
طهماسبی افزود: معتقدم کیفیت عالی برای تبلیغ محصول کفایت میکند، به همین دلیل چندان از تبلیغات استفاده نمیکنیم، این مشتری است که کیفیت را تشخیص میدهد و بعد از شناخت، محصول با کیفیت را به دیگران نیز معرفی میکند.
مشکلات اقتصادی علت نیمهفعال شدن کارگاههای گز
مهران ترکیان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «
جهانبین نیوز»، اظهار کرد: حدود 100 واحد تولید گز در بلداجی وجود دارد که 80 درصد آنها فعال است و همین تعداد نیز با ظرفیت 100 درصد کار نمیکنند.
وی تصریح کرد: یکی از علل نیمهفعال شدن اکثر کارگاههای تولیدی گز، وضعیت اقتصادی نامناسب مردم میباشد چراکه منجر به افزایش مواد اولیه شده است.
رئیس انجمن گز بیان داشت: متاسفانه هیچ اقدامی در جهت رفع مشکل کارگاههای گز بلداجی و افزایش ظرفیت تولید صورت نگرفته است.

گز گران شده، مردم توان خرید آن را ندارند
ترکیان با اشاره به اینکه گز گران شده و مردم توان خرید آن را ندارند افزود: در گذشته در هر کارگاه تولیدی حداقل 15 نیرو علاوهبر نیروهای فعال غیرمستقیم، بهصورت مستقیم مشغول به کار بود، اما در حال حاضر با وجود تعدیل نیروی صورتگرفته در کارگاههای گز، بسیاری از جوانان بیکار و مجبور به مهاجرت یا کار در خارج از استان شدهاند.
وی یادآور شد: دولت هیچ کمکی به واحدهای تولیدی گز نداشته و این واحدها تاکنون هیچ تسهیلاتی دریافت نکردند و اگر کار در این کارگاهها پیش رفته به همت خود تولیدکنندگان بوده است.
رئیس انجمن گزعنوان داشت: انجمن گز به تازگی افتتاح و هیئت مدیره انتخاب شده، اما در همین مدت کم اقدامات خوبی صورت گرفته است.
راهاندازی انجمن گز با وجود کارشکنی بقیه استانها
شهرام زارع در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «
جهانبین نیوز»، اظهار کرد: هیئت رئیسه اتاق بازرگانی چهارمحال و بختیاری با وجود کارشکنی سایر استانها در بحث گز انجمن گز استان را به ثبت رساند.
وی تصریح کرد: این انجمن در اتاق ایران به ثبت رسید و با این کار تا همیشه یک شناسنامه برای هیئت رئیسه و هیئت نمایندگان ایجاد میشود.
رئیس اتاق بازرگانی چهارمحال و بختیاری گفت: برای انجمن گز در اتاق ایران بودجه در نظر گرفته شده است که بهصورت مستمر به حساب خود انجمن واریز میشود.

زارع بیان داشت: هیئت مدیره این انجمن در ساختمان شماره 2 اتاق بازرگانی استان مستقر شده است.
وی عنوان داشت: تمام مشکلات تولیدکنندگان گز که مرتبط با دولت است در این انجمن بررسی میشود و پس از ورود به کمیسیونهای مرتبط، در شورای گفتگو با مدیریت استاندار رفع میشود.
انجمن گز، پیگیر مشکلات قضایی تولیدکنندگان
رئیس اتاق بازرگانی چهارمحال و بختیاری افزود: جایگاه انجمن گز در این اتاق بهعنوان عضوی از اتاق بازرگانی مشخص شده و در صورت بروز مشکلات قضایی برای تولیدکنندگان، در مرکز داوری شکایت مطرح و سپس رفع میشود.
زارع اضافه کرد: برای این مرکز داوری سه شعبه در دادگستری تعیین شده است و به این ترتیب هر صنعتگر، بازرگان و تولیدکنندهای که شکایتی داشته باشد، بدون مراجعه به دادگاه مشکلش رفع و به شکایتش رسیدگی میشود.
وی عنوان داشت: انجمن گز، این اختیار را دارد که اگر یکی از تولیدکنندگان نیاز داشته باشد که قانونی در مجلس پیگیری شود، قانونگذار را دعوت و موضوع را مطرح کند.
ارائه تسهیلات بدون نیاز به معدل به تولیدکنندگان گز
رئیس اتاق بازرگانی چهارمحال و بختیاری یادآور شد: در سال جدید تولیدکنندگان گز میتوانند برای دریافت تسهیلات، با مراجعه به بانک معرفی شده از سوی اتاق بازرگانی و بدون نیاز به معدل حساب، هر مقدار که نیاز دارند، وام دریافت کنند.
زارع با تاکید بر اینکه اتاق بازرگانی چهارمحال و بختیاری آمادگی حمایت همهجانبه از تولیدکنندگان گز را دارد ادامه داد: برای بازاریابی و تسهیل فروش محصول، تولیدکنندگان میتوانند با مراجعه به انجمن گز مشکلات را بهصورت مکتوب ارائه دهند و یا در معاونت بینالملل و بازرگانی اتاق مشکل خود را مطرح کنند تا در جهت رفع آن اقدام شود.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «
جهانبین نیوز»، گز بهعنوان یکی از شیرینیهای معروف چهارمحال و بختیاری نیاز به معرفی بیشتر در بین مردم کشور دارد و این مهم تحقق نمییابد مگر با کمک مسئولان مربوطه و بهروزرسانی اطلاعات و آموزشهای تولیدکنندگان در زمینه تبلیغات، معرفی و بازاریابی با روشهای نوین، با این وجود دیگر افزایش قیمتها نمیتواند بهعنوان مانع پیشِ پای تولیدکنندگان قرار گیرد.
انتهای خبر/1026ج