۰
plusresetminus
تاریخ انتشارچهارشنبه ۱۸ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۹
کد مطلب : ۴۷۱۲۸

چند نکته مهم که باید راجع به تست‌های آنتی‌بادی، آنتی‌ژن و PCR کووید-۱۹ بدانید

برای شناسایی کرونا ویروس در بدن افراد و همینطور جلوگیری از شیوع گسترده‌تر آن، تست‌های کووید-۱۹ بسیار حیاتی به حساب می‌آیند.
چند نکته مهم که باید راجع به تست‌های آنتی‌بادی، آنتی‌ژن و PCR کووید-۱۹ بدانید
به گزارش جهانبین نیوز، در مجموع دو نوع   تست کووید-۱۹ داریم: تست‌هایی که طراحی شده‌اند تا تشخیص دهند آیا عفونت همین حالا در بدن شما است یا خیر و تست‌هایی که ابتلای قبلی به ویروس SARS-CoV-2 را شناسایی می‌کنند. مثل هر محصول دیگری، این تست‌ها سطوح مختلفی از دقت و اتکاپذیری را با خود به همراه می‌آورند و از آن‌ها می‌توان برای مقاصد گوناگون استفاده کرد.
یک پروفسور آمار زیستی در دانشگاه برمینگهام بریتانیا می‌گوید ما نیاز به تکنولوژی‌هایی سریع، دقیق و پرظرفیت داریم که متکی بر تجهیزات پیچیده آزمایشگاهی یا افراد شدیدا آموزش‌دیده نباشند، اما در حال حاضر هیچ چیزی یافت نمی‌شود که تمام این مشخصه‌ها را یک‌جا داشته باشد.
وی اینگونه بیان کرده که، ما هنوز هیچ تست بی‌نقصی با این ویژگی‌ها نداریم، تست‌هایی داریم که هرکدام در برخی از این حوزه‌ها خوب ظاهر می‌شوند و در حوزه‌های دیگر، نه‌چندان خوب.
تست‌های PCR و آنتی‌ژن بیشترین رواج را دارند، اما متفاوت عمل می‌کنند

درحالی که تست‌های آنتی‌ژن به دنبال پروتئین‌های موجود بر سطح ویروس می‌گردند تا وجود پاتوژن را تایید کنند، تست‌های «واکنش زنجیره‌ای پلیمراز - Polymerase Chain Reaction» (یا به اختصار PCR) مهندسی شده‌اند تا به دنبال موادی ژنتیکی به نام RNA بگردند که تولید این پروتئین‌ها را به ویروس آموزش می‌دهد.
هر دو تست نیازمند نمونه‌برداری از پشت بینی یا حلق شما هستند و اگر مثبت از آب درآیند، نمی‌توانند تعیین کنند که آیا امکان شیوع هرچه بیشتر بیماری از سوی شما وجود دارد یا خیر. و همینجاست که شباهت‌های میان دو تست به پایان می‌رسند.
در تست PCR، نمونه به آزمایشگاهی فرستاده می‌شود و با استفاده از پروسه‌های خاص، در معرض حرارت و سپس سرما قرار می‌گیرد تا RNA ویروس تبدیل به دی‌ان‌ای شود. بعد از این، میلیون‌ها کپی از DNA تولید می‌شود که به کمک آن‌ها می‌توان ارگانیسم را شناسایی کرد. این پروسه می‌تواند چندین ساعت زمان ببرد، نیازمند تجهیزات پیچیده آزمایشگاهی و تکنسین‌های تعلیم دیده است و معمولا نمونه‌ها یکی‌یکی بررسی می‌شوند. با این همه ماشین‌هایی هم داریم که می‌توانند چندین نمونه را به صورت همزمان پردازش کنند. اگرچه نمونه‌ها باید به آزمایشگاه فرستاده شوند، این پروسه زمان‌بر به نتایجی تقریبا ۱۰۰ درصد دقیق در شناسایی ویروس در بدن افراد منجر می‌شود.
در طرف دیگر، تست‌های آنتی‌ژن (که معمولا تحت عنوان تست‌های سریع شناخته می‌شوند- به ترکیب نمونه با محلولی می‌پردازند که پروئتین‌های ویروسی خاص را آزاد می‌کند. این ترکیب سپس روی یک نوار کاغذی ریخته می‌شود که حاوی آنتی‌بادی سفارشی است و به گونه‌ای بهینه‌سازی شده که پروئین‌های مورد نظر را در صورت وجود، به یکدیگر متصل می‌کند. درست مانند تست‌های بارداری خانگی، نتایج به شکل یک باند روی نوار کاغذی به نمایش درمی‌آیند.
این پروسه نیازمند آزمایشگاه نیست و می‌تواند در عرض ۳۰ دقیقه انجام شود، اما همین سرعت بالا به بهای دقت پایین‌تر تمام می‌شود. اگرچه این تست‌ها در شناسایی افرادی که دوز بالایی از ویروس را در بدن خود دارند موثر واقع می‌شوند، در صورت وجود مقادیر کمتر از ویروس، امکان ارائه نتایج منفی اشتباه بسیار بیشتر است.

حساسیت و مشخص بودن، معیارهایی برای کارآمدی تست‌ها

این دو معیار برای تعیین اعتبار یک تست مورد استفاده قرار می‌گیرند: بیماری چقدر خوب شناسایی می‌شود و اینکه تست در تشخیص عدم وجود بیماری چقدر موفق عمل می‌کند؟
حساسیت به معنای شمار مبتلایان به کووید-۱۹ است که به درستی نتیجه مثبت را دریافت می‌کنند و مشخص بودن به معنای شمار افرادی است که به بیماری مبتلا نشده‌اند و بنابراین نتیجه منفی را به درستی دریافت می‌کنند.

در تست‌های سریع، شخصی که کار تست را پیش می‌برد اهمیت فراوان دارد
محققان دریافتند که در جامعه‌ای آماری که عمدتا از افراد مبتلا به کووید-۱۹ تشکیل شده بود، حساسیت تست‌ها زمانی که توسط افراد خودتعلیم‌دیده انجام شدند به ۵۸ درصد کاهش یافت، همین حساسیت هنگام پیمودن فرایند تست از سوی محققان ماهر به ۷۳ درصد کاهش یافت و محققان آزمایشگاهی نیز با موفقیت ۷۹ درصدی، بهترین عملکرد را داشتند.

تست‌های آنتی‌بادی می‌توانند در سنجش دوام پاسخ‌ها به واکسن موثر باشند

آنتی‌بادی‌ها سربازانی هستند که توسط سیستم ایمنی و در پاسخ به مهاجمی خارجی تولید می‌شوند. پروفسور دیکس می‌گوید «در ابتدا امید داشتیم که تست‌های آنتی‌بادی بتوانند به ما در شناسایی سریع و آسان بیماری کمک کنند. اما مشخص شد که تست‌ها برای دو الی چهار هفته بعد از آلودگی به ویروس، نتیجه مثبت نشان نمی‌دهند».
و شرایط از این هم پیچیده‌تر می‌شود، زیرا حتی اگر تست آنتی‌بادی شما مثبت شود، چنین اطلاعاتی آنقدرها کارآمد به حساب نمی‌آید و صرفا می‌دانید که به احتمال فراوان، بدن‌تان در گذشته در معرض کووید-۱۹ قرار گرفته است. آقای دیکس اضافه می‌کند «ما واقعا نمی‌دانیم چه میزان از آنتی‌بادی به محافظت از شما در برابر بیماری منجر می‌شود و کدام نوع از آنتی‌بادی بیشترین اهمیت را دارند».
به صورت مشابه، مشخص نیست که آنتی‌باد‌ی‌های کووید-۱۹ برای چه مدت در بدن باقی می‌مانند و اینکه آیا شخصی که در تست آنتی‌بادی‌ها به نتیجه مثبت رسیده در آینده دوباره در آینده به ویروس مبتلا می‌شود یا خیر.
انتهای پیام / 1029ج

 
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

خبرهای مارا در پیام رسان های زیر دنبال کنید

تاريخ:

چهارشنبه ۱۸ فروردين ۱۴۰۰

ساعت:

۱۱:۴۵:۱۷

7 Apr 2021