۱
plusresetminus
تاریخ انتشاردوشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۶
کد مطلب : ۴۶۴۶۰
جهانبین نیوز گزارش می‌دهد

خلاقیت 700 ساله هنرمندان هفشجانی در جان‌بخشی به سنگ/شیر سنگی نماد دلاوری و شجاعت

هفشجان یکی از مهم‌ترین مراکز سنگ‌تراشی در چهارمحال و بختیاری از ابتدا تا به امروز و شیرسنگی که نماد شجاعت، دلاوری، میدان‌داری است که توسط سرانگشتان هنرمندان این شهر خلق می‌شود و غالب استفاده آن برای افراد شجاع چهارمحالی و نیز مردم ایل بختیاری است.
خلاقیت 700 ساله هنرمندان هفشجانی در جان‌بخشی به سنگ/شیر سنگی نماد دلاوری و شجاعت
به گزارش جهانبین نیوز؛ یکی از آیین‌های مهم در فرهنگ مردمان چهارمحال و بختیاری و خصوصا بختیاری‌ها قرار دادن شیرسنگی (بردشیر) که نماد شجاعت، دلاوری، میدان‌داری و صفات و ویژگی‌های برجسته‌ای همچون هنرمندی در شکار، تیراندازی، جنگ، سوارکاری و... بر مزار چهره‌های ماندگار، سرشناس بزرگ و بنام ایل بوده و هست.

شیرسنگی اسلامی در چهارمحال و بختیاری و خوزستان و اطراف دیده می‌شود و هفشجان مهم‌ترین مرکز ساخت آن از ابتدا تا به امروز است و غالب استفاده برای افراد شجاع چهارمحالی و نیز مردم ایل بختیاری است.
 
قدیمی‌ترین شیرِ سنگی موجود در چهارمحال و بختیاری، شیر عبدالحمید بن ابراهیم هفشجانی، ۱۰۱۳ هجری قمری (۴۳۵ سال پیش) مربوط به دوره صفویه است و قطعاً نمونه‌های کهن‌تر اسلامی در این خاستگاه وجود داشته‌اند و از دیگر شیر سنگی‌های با قدمت تاریخی شیر سنگی امامزاده احمد اصفهان متعلق به شاه اسماعیل صفوی از مصادیق ابتدایی شیر سنگی صفوی است.

بازار سنگ‌تراشان هفشجان از مهم‌ترین و اصلی‌ترین مراکز تهیه و خرید شیرهای سنگی می‌باشد که در خیابان شهید چمران، یا محله سنگ‌تراشان واقع شده است.



خانواده باقری یکی از طایفه‌هایی است که در زمینه تراش سنگ سابقه طولانی دارند و بنابر اذعان خودشان 700 سال است که در این زمینه فعال بوده و هنرمندانه این راه را ادامه می‌دهند.

سنگ‌تراشی را با هنر مدرن تلفیق کردم

علی باقری از جوانان هفشجانی که در عرصه سنگ‌تراشی فعال است در گفت‌وگو با جهانبین نیوز؛ اظهار کرد: در دانشگاه، در رشته طراحی صنعتی تحصیل و سعی کردم هنر سنتی سنگ‌تراشی را که از پدارنم به ارث بردم با هنر مدرن تلفیق کنم.
 
 وی با بیان اینکه خانواده ما سبقه 700 ساله در سنگ‌تراشی دارد افزود: با وجود اینکه از بچگی به واسطه حرفه پدرم با شغل سنگ‌تراشی آشنایی ابتدایی داشتم اما قبل از ورود به دانشگاه در این زمینه به‌صورت حرفه‌ای کار نکرده بودم.


 
باقری یادآور شد: کارم را به صورت حرفه‌ای بعد از دانشگاه آغاز کردم و در این مسیر مشکلات بسیاری برای راه‌اندازی کارگاهم داشتم.
 
حرفه سنگ‌تراشی و تولید شیرسنگی مختص هفشجان است

مریم کیوانی یکی از فعالان در این زمینه در گفت‌وگو با جهانبین نیوز؛ اظهار کرد: حرفه سنگ‌تراشی و تولید شیرسنگی مختص هفشجان است و بابر آنچه در تاریخ آمده است، هنرمندان هفشجانی سنگ تراشي را كناردست استادان سنگ تراش ارمني، كه در عهد صفويه به منطقه چهارمحال و بختياري كوچ داده شده بودند، فرا گرفتند و در اندك زماني خود به سنگ تراشان زبردستي تبديل شدند.
 
وی سنگ مورد استفاده در سنگ‌تراشی را سنگ استخراج شده از کوه بزلَر (شاه‌منظر) عنوان و خاطرنشان کرد: این سنگ بسیار نرم بوده و به راحتی می توان روی آن کار کرد.

 

کیوانی با اشاره به اینکه سنگ بُزلَر از لحاظ دوام، بی‌نظیر است افزود: آثاری که با این نوع سنگ تولید شده از 700 سال پیش خراب نشده و هنوز که هنوز است استحکام خود را حفظ کرده است.
 
وی خط اجرا شده بر روی آثار سنگ‌تراشی را خط نستعلیق و ثلث عنوان کرد و یادآور شد: این خطوط بصورت کاملا استادانه اجرا شده است.

ويژگي مهم‌ سنگ‌تراشان هفشجانی، مهارت استادكاران در انواع حجاري است
 
مهرداد جوادی مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري چهارمحال و بختياري در گفت‌وگو با جهانبین نیوز؛ اظهار کرد: از قديمي‌ترين آثار تاريخي شناسايي شده در این استان ابزارها و مصنوعات سنگي مربوط به دوران پارينه سنگي جديد و آغاز دوره نوسنگي است كه در غارهاي باستاني مناطق اردل، لردگان و شهركرد بدست آمده و مورد مطالعه قرار گرفته است كه اين آثار حدود ده تا 11 هزار سال قدمت دارد.

وی افزود: هفشجان يكي از مهمترين مراكز سنگ‌تراش‌ها و حكاكان سنگ در استان چهارمحال و بختياري به شمار می‌رود و دليل آن نيز وجود سنگ مرغوب براي حكاكي در كوهستان‌هاي اين منطقه بوده است.

جوادی یادآور شد: انواع حجاري در هفشجان به حكاكي روي سنگ، سنگ‌تراشي، احجام سنگي، مرصع سنگ، برجسته و نيم‌برجسته تقسيم مي‌شود و از ويژگي‌هاي هنرمندان حجار اين شهر مهارت استادكاران در انواع حجاري است.
 
به گزارش جهانبین نیوز؛ شغل سنگ‌تراشی در یک دوره به سبب مشقتی که برای تراشیدن سنگ به هنرمند وارد می‌شد در حال کم‎‌رنگ شدن بود اما اخیرا با روی کار آمدن دستگاه‌های سنگ‌تراشی برقی و پیشرفت تکنولوژی این هنر دوباره رونق گرفته است و هنرمندان بسیاری به سمت آن جذب شده‌اند.
 
این درحالی است که هنرمندان و فعالان این عرصه نیازمند حمایت بوده تا بتوانند در این مسیر استوارتر از گذشته گام بردارند و ماندگاری آن‌ها در این حرفه و حفظ این هنر 700 ساله به میزان پشتیبانی مسئولان بستگی دارد.

انتهای پیام/1026ج
 
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

خبرهای مارا در پیام رسان های زیر دنبال کنید

تاريخ:

سه شنبه ۳۰ دی ۱۳۹۹

ساعت:

۱۲:۴۹:۱۸

19 Jan 2021